Flugfiske Tips

Vi har sammanställt denna sida för att hjälpa dig att förstå dig på flugfiske och för att lära dig mer om denna roliga fisketeknik. Det spelar ingen roll om du har flugfiskat i åratal eller om du aldrig har gjort det förut. Informationen i den här artikeln kommer att vara till nytta för både nykomlingar och veteraner. Förutom grunderna kommer du lära dig några av de mest effektiva metoderna och få en uppfattning om vilken utrustning du behöver för flugfiske.

Flugfiskets Grunder

Flugfiske är en fiskemetod där en artificiell fluga används för att fånga fisk i både sötvatten och saltvatten. De tekniker som används för flugfiske varierar beroende på vattendraget (sjö, flod, damm, hav etc.) som fiskas i. Den största skillnaden mellan flugfiske och andra fisketekniker är att vikten på fiskelinan är det som häver iväg flugan under kastet, detta står i kontrast till andra tekniker där vikten placeras i änden av fiskelinan. De konstgjorda flugorna som används kommer att likna insekter, betesfisk, kräftdjur och annat som får en fisk att bita. Det är kul att samla på och prova olika flugor.

fiskeflug1

Flugfiske är en teknik som vanligtvis används för att fånga öring, lax och röding. Andra typer av fisk såsom abborre, karp, id mm kan också fångas med hjälp av flugfiske tekniker. I själva verket kan nästan vilken typ av fisk som helst fångas med denna teknik förutsatt att den artificiella flugan efterliknar fiskens naturliga matkälla. Flugfiskare kommer vilja lära sig specifika knutar som är de mest användbara när man flugfiskar. Den förbättrade klämknuten är den mest effektiva knuten att använda när du fäster en artificiell fluga på din tafs, medan arborknuten är effektiv för att sammankoppla din flugfiskelina till din rulle.

Flugfiske Tips, Trick och Tekniker

Nedan hittar du några av de bästa tipsen, tricken och teknikerna.

Investera i polariserade glasögon – Ett bra par polariserade glasögon gör dig till en mer effektiv fiskare. Polariserade glasögon gör att du kan se igenom vattnet och hitta potentiella djuphålor och stim av fisk.

anteojos

Ta bort hullingen – Det är en bra idé att ta bort hullingen på dina krokar, (krossa dem med tänger och repetera) detta för att göra det lättare att ta ut kroken ur fisken. Dessutom blir det lättare att ta loss en krok från en människa ifall en olycka inträffar. Olyckor kan inträffa när man flugfiskar, så var försiktig.

fiskeflugherida

Stealth är Viktigt – Rusa inte ner till strandkanten, se till att du tar dig tiden och går långsamt. Fisken är inte blind och de kan känna vibrationer från både marken och vattnet. Att röra sig långsamt gör att fisken är mindre benägen att fly iväg när du närmar dig det område du ska fiska in. Du bör även försöka ha på dig kläder som hjälper dig att smälta in i miljön.

fly-fishing-dicas-basicas

Håll Koll på Flugan – Du kommer behöva undersöka din fluga efter varje fisk du fångar och misslyckas med att kroka. Se till att vingarna inte roteras ur sin plats och att tacklet inte är skadat. Du vill ha något till hands för att torka / rengöra din fluga efter att du har fångat en fisk.

Var Försiktig med Drivlina – Du behöver bara låta flugan driva ca 1,5 till 2,5 meter. Om flugan driver längre så får du problem med linhanteringen. En av de främsta orsakerna till för mycket drivlina är att man kastar för långt till att börja med. Håll det kort och enkelt tills du blir mer skicklig på linhantering.

Flugfisketackel och Utrustningslista

Nedan följer en lista över de grundläggande tackel (fiskeutrustning) du behöver för flugfiske. Det här är inte en komplett lista, utan mer av en lista utformad för att ge dig grundläggande kunskaper om vilken typ av utrustning du behöver för flugfiske.

  • » Hink (kan användas både som en pall och beteshink)
  • » Flugspö
  • » Flugrulle
  • » Flugfiskelina
  • » Flugor
  • » Håv
  • » Vadare
  • » Vadarbälte
  • » Vadarstav

Säkerhet för Flugfiske

Flugfiske är en fantastisk fiskeupplevelse, men om du inte följer grundläggande säkerhetsrutiner så kan det bli farligt. Använd alltid en bred hatt och ha på dig solglasögon för att skydda ditt huvud och minska risken för att kroka dig själv i händerna i örat eller huvudet när du kastar. Undvik att flugfiska i åskväder eller när det blixtrar då vissa flugfiskespö är tillverkade av material som leder elektricitet. När du vadar bör du alltid ha en flotationsanordning och använda ett vadarbälte. Använd en vadarstav för att hålla dig stabil och känn dig fram efter sänkor som du kanske inte kan se annars.