Hur man väljer ett flugfiskespö.

Innan vi dyker för djupt in i de invecklade detaljerna kring flugfiskespön, så bör vi tala om flugfiskespöns funktion. När det kommer till kritan så har flugfiskespön tre ändamål. Dessa är:

  1. Kastning – Likt ett spinnfiskespö, så gör flugfiskespöet det möjligt för flugfiskelinan att kastas med kraft och pricksäkerhet. Ett bra flugfiskespö i kombination med en god kastförmåga gör det även möjligt att presentera flugan och flugfiskelinan korrekt – därigenom så undviker man att skrämma fisken.
  2. Linkontroll – När flugan väl flyter på vattnet så är flugfiskespöets nästa uppgift att erbjuda linkontroll. Ett flugfiskespö erbjuder kontroll över den lina som ligger ute i vattnet – Åtminstone när fiskaren har lärt sig hur man gör.
  3. Kroka och Landa Fisk – Flugfiskespöet används både för att fånga och kroka fast fisken samt för att kämpa mot och landa fisken. Därför så måste också flugfiskespöet vara både flexibelt och starkt nog för att böjas, ibland med stor kraft, utan att vare sig knäckas eller gå sönder.
    I ett försök att ta itu med förvirringen som ofta uppstår vid köpet av ett flugfiskespö så har jag förberett denna köpguide. Förhoppningsvis så kommer denna artikel ge fiskaren en bättre uppfattning om vilket spö som bör köpas och varför.
    För en snabb sammanfattning av vad sportfiskare bör känna till, besök förra sidan av denna artikel.
    Denna artikel tar upp följande ämnen:

Bestäm Vad Du Fiskar Efter

Nu när vi vet vad flugfiskespöets syfte är, så är det dags att ställa dig själv en avgörande fråga – exakt vilken sorts fisk kommer jag att fiske efter? Du måste först besvara denna fråga eftersom svaret avgör allt annat. Till exempel så behöver en annan typ av flugfiskespö för att fiska öring än du behöver för stor havsabborre eller lax. Likaså så är ett sötvattens flugfiskespö ett uselt alternativ för havsfiske.

Tänk därför igenom noga och bestäm dig för vilken sorts fisk du kommer fiska efter mest. Om du planerar att resa till Norrland, så är svaret sannolikt öring, regnbåge och kanske lite harr för den goda sakens skull.

Förstå Flugfiskespöets Aktion

Det finns få saker som är mer förvirrande inom sporten flugfiske än flugfiskespöets aktion. Så låt oss förklara saker och ting – Det är egentligen rätt så simpelt.

Aktionen på ett flugfiskespö åsyftar hur flexibelt det flugfiskespöet är. Även om du glömmer allt annat så försök lägga dett på minnet. Aktionen på ett flugfiskespö är enkelt sagt ett fint mått på hur flexibelt spöet är.

Med det i åtanke så finns det i stort sett tre olika sorters flugfiskespö som en nybörjare bör känna till. De tre olika typerna av flugfiskespön skiljer sig genom hur mycket flex spöet har (eller aktionen som du kanske minns).

Så, hur mäts mängden flex i ett flugfiskespö? Enkelt, detta mäts under bakkastet.

Ju mer spöet böjer sig i bakkastet, Desto flexiblare är flugfiskespöet.

De Tre Typerna av Aktion i Flugfiskespön

Aktion i FlugfiskespönAlla flugfiskespön kommer att ha en utav tre typer av ”aktion.” Flugfiskespö aktion, som beskrivet här ovan, är bara ett fint sätt att uttrycka hur flexibelt ett flugfiskespö är. De tre typerna av aktion i flugfiskespön är toppaktion, medelaktion and djupaktion. Alla dessa typerna av aktion har sina fördelar och nackdelar. Det är viktigt matcha flugfiskespöets typ av aktion mot den typen av fiske du kommer utföra.

Toppaktion eller Tip-Flex Flugfiskespön

Ett Toppaktions eller tip-flex flugfiskespö är just det som namnet antyder. Vid slutet av bakkastet så är toppen av flugfiskespöet smått böjd, men resten av spöet är i stort sett rakt som en pil. Detta har fördelar på följande sätt:

Långa Kast – Styvheten i spöet gör det möjligt att få mer kraft i kastet.

Fiske under blåsiga dagar – Styvheten i spöet gör kastning under blåsiga dagar enklare eftersom spöet är kraftfullare.

Lite mindre krävande fysiskt – pågrund av den naturliga kraften i flugfiskespön med toppaktion så anstränger sig fiskaren mindre för att kasta samma längd, jämfört med ett långsammare och mer böjbart spö.

Nackdelar hos toppaktions/tip-flex flugfiskespön inkluderar :

Svårt för Nybörjare – Nybörjare kan ha bekymmer att lära sig kasta med ett toppaktions spö. Den rena kraften i spöna innebär att det blir svårt att ”få känsla” för flugan och fluglinan. Pricksäkra kast kommer vara särskilt svåra för nybörjare.

Inte ideallt för korta kast – Inte det bästa spöet att använda när korta kast krävs – t ex i små bäckar. För korta kast så erbjuder ett mer flexibelt spö bättre pricksäkerhet och en ”mjukare känsla.” För fiske i små vattendrag så har ett toppaktions spö en avsevärt större sannolikhet att leda till att flugan och fluglinan smäller pladask ner i vattnet – Vilket gör att fisken du söker flyr sin kos.

Medelaktion och Mid-Flex Flugfiskespön

Medelaktions flugfiskespön är det mest mångsidiga av de tillgängliga spöna. De fungerar bra i en mängd olika förutsättningar. De är också enklare att lära sig än ett toppaktions spö. Under bakkastet med ett medelaktions flugfiskespö så kommer spöet att börja böjas från sin är halvpunkt – Således faller den in mellan topp och djupaktions spön.

På det stora hela så bör en sportfiskare som endast kommer äga ett spö för sötvattensfiske av öring, i sådana fall välja ett medelaktions flugfiskespö ifall inte fiske situationen faller under någon av dem andra kategorierna nämnda här ovan eller här under.

Djupaktions och Full-Flex Flugfiskespön

Djupaktions flugfiskespön är väldigt flexibla. Under bakkastet kommer ett djupaktions flugfiskespö börja böja sig en fjärdedel av biten från handtaget på flugfiskespöet – och kommer under fullt bakkast vara krökt i en ytlig samt graciös 90 graders vinkel.

Det ideala användningsområdet för ett djupaktions flugfiskespö är fiske i små strömmar. Spöets flexibla natur gör det enklare att kasta och presentera betet perfekt. Dessutom så är djupaktions flugfiskespön väldigt förlåtande och enkla att lära sig – dock så saknar den samma breda användbarhet som ett medelaktions flugfiskespö innehar. Slutligen bör nämnas att sportfiskare som primärt fiskar mindre fisk ( såsom bäcköring, liten regnbåge och abborre), bör kanske satsa på ett djupaktions spö eftersom mindre fisk är roligare att fånga på ett böjbart spö.

Flugfiskespön & Linklass

Flugfiskespön & Linklass

Så, vad tusan är linklass inom flugfiske? Och varför bör du bry dig?

Enkelt. Idag så mäts vikten på en fluglina i en liten enhet som kallas för grains. Hjälpsamt nog så har tillverkarna av flugfiskelinor hittat på ett nummersystem som betecknar hur tung eller lätt en fluglina är. Detta nummersystem går från 1 (ultralätt) till 14 och vidare (tung).

Nåväl det är väl trevligt, men vadå då? Fast det är faktiskt viktigt att förstå sig på detta konceptet. Kom ihåg att i flugfiske så är det vikten på fluglinan som kastar flugan. Om en sportfiskare väljer en fluglina med fel vikt för den typen av flugor de använder, så kommer det uppstå massa problem med kastprecision och kontroll.

Om du till exempel fäster en liten storlek 14 torrfluga på en fluglina av vikten 7, så kommer detta vara på bekostnad av kontroll och flugan kommer träffa vattenytan med ett pladask, på grund av linans vikt (som drar flugan neråt hårdare). Om du tvärtom fäster en tung fluga på en fluglina av låg vikt – så kommer flugan välja en helt egen bana. Att hålla kontroll kommer vara svårt och än en gång så finns det risk att flugan plaskar ner i vattnet.

På grund av detta så är det avgörande – jag repeterar, avgörande – att du försäkrar dig om att det flugfiskespö du valt är designat för att “matcha” den fluglina och storlek på flugor som du planerar att använda.

Hur man vet vilken vikt av fluglina man ska använda? Detta är lyckligtvis enkelt. Se bara till att matcha det du fiskar efter med tabellen här nedan.

Fluglina Klass 1-3 : Använd denna denna vikt om du avser att fiska efter liten fisk, såsom liten öring (bäcköring, t ex) eller mindre abborre .

Fluglina Klass 4 : En bra all-around vikt på fluglina för alla mindre fiskarter såsom abborre, liksom mindre till medel stora öringar.

Fluglina Klass 5 : Ännu en bra all-around vikt för flugfiskelinor. Funkar ok för liten fisk, men du förlorar lite av tjusningen. Å andra sidan, Så fungerar den bra på medelstor havsabborre och i stort sett all öring.

Fluglina Klass 6 : Inte så rolig att använda till småfisk. Men idealisk för allt öring fiske. Fungerar även bra till havsabborre, liten lax och fisk av samma storlek.

Fluglina Klass 7 : Använd denna linvikt för allt fiske efter havsabborre om du vill slippa bekymmer. Fungerar även bra till fiske efter monsteröring. Hopplös overkill för vanlig öring och abborre. Denna linklass är även populär för fiske efter regnbåge och efter små till medelstora laxar.

Fluglina Klass 8 och Högre : Dessa linvikter används för ännu större och starkare fisk, speciellt saltvatten arter. Om du befinner dig I t ex Norrland eller planerar att fiska efter öring så finns det inget behov av något såhär pass högt.

Anpassa Allting Gentemot Vartannat

Nu vet du varför det är så viktigt att bestämma vad du planerar att fiska för något innan du gör något annat.

Genom att veta detta så har du möjlighet att använda rätt linklass och genom att veta vilken linklass du kommer att använda så vet du också vilken vikt på flugfiskespö (likaså vikt på flugrulle) du bör använda.

Således är regeln:

Fluglina Klass = Flugfiskespö Vikt = Flugrulle Vikt

Var bara säker på att anpassa allting gentemot vartannat noggrant. Även om du inte kommer gå i graven ifall du misslyckas att anpassa allt, kommer din fiskeupplevelse definitivt bli bättre av detta – särskilt för en nybörjare – bara genom att följa denna enkla formel.

Således, ifall du ska använda en klass-5 fluglina, kommer du vara mest gagnad av att använda ett klass-5 flugfiskespö liksom en klass-5 flugrulle.

I teorin kommer varken du eller din utrustning ta skada av att gå ”upp eller ner” en klass. Dock så UPPSTÅR ett tapp i prestation. Därför så finns det ingen anledning att ”bjuda in” sjunkande prestation såvida du inte har något val.

Flugfiskespöets Längd

Att lista ut vilken längd av flugfiskespö att skaffa är enkelt. Beroende av vad du planerar att fiska och vart du planerar att göra det, skaffa något mellan 8 och 9 fot i längd.

Skaffa 9 fot om du behöver göra långa kast, använda en tung fluglina eller fiska mycket i vind.

Skaffa 8.5 fot för generellt, all-around flugfiske under en bred variation av förutsättningar.

Skaffa 8 fot eller kortare för de precisionsäkra korta kast som behövs vid fiske i småbäckar. Eller när du söker efter abborre med en lätt fluglina.

Andra Flugfiskespö Överväganden

Här är några andra aspekter att överväga när du ska köpa ett flugfiskespö.

Hur Många Delar? : om du planerar att resa mycket, så kan det uppstå svårigheter när du forslar omkring ett långt flugfiskespö som bara går att ta isär i två delar. Den regelbundna resenären, speciellt den som reser med flygplan, bör överväga att skaffa ett ”resespö” som går att ta isär i fyra delar eller mer. Detta gör det möjligt för spöet att slinka smidigt ner i en liten resväska eller någon av de många flugfiske bagage väskor designade för flygresor.

Flugfiskespöets Konstruktion : Samtidigt som dem börjar bli lika ovanliga som dinosaurier, så existerar fortfarande glasfiber flugfiskespön – oftast ser du dem i stora varuhus. Såvida du inte behöver ett flugfiskespö till barnen så rekommenderar jag att du undviker dessa och införskaffar ett av vad i stort sett alla flugfiskespön är gjorda av idag – grafit. Grafit är lättare samt starkare än glasfiber.

Överväg att Införskaffa ett Flugfiskeset : Flugfiskeset är bra. Ett flugfiskeset inkluderar flugfiskespöet, flugrullen och fluglina (redan spunnen runt spolen). Dessa set sparar dig inte bara pengar utan garaterar även att hela flugfiskeutrustningen (spö/rulle/lina) är balanserad. För nybörjare tror jag att detta är rätt strategi om du inte redan har en eller flera delar av utrustningen.

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!