Fiskespö delar & terminologi

Så du vill börja fiska, men vet ingenting om spön, rullar, linor eller fiskeredskap. Vet du inte vad fiskeredskap är för någonting? Ingen fara. Jag kommer att sammanställa allt åt dig. Jag kommer att förklara grundläggande redskap för dig: vad dem heter och vad dem gör.

Börja med den grundläggande fiskespö:

fiskespö fuskelures.se

Det finns olika typer av fiskespön på marknaden; varierande storlek, tillverkade av olika material för olika ändamål. Men termerna du ser ovan är vanliga bland alla fiskespön.

Förresten: det kallas ett kastspö inte ett metspö. Kastspön har ringar och möjlighet att fästa en rulle i dem. Ett gammaldags metspö är tillverkat av en stav, har inga ringar och linan är knuten i spetsen (det har ingen rulle).

De grundläggande delarna av en spö:

Butt Cap: Längst ner på handtaget: ibland gjort av gummi, ibland av kork. Detta är änden du kanske trycker mot magen om du kämpar mot en rejäl fisk.

Handtag: Kallas även för grepp. Det är här du håller i spöet; kan vara gjort av skum eller kork.


Rullfäste: Det är här du fäster din rulle i spöet. Det finns olika mekanismer tillgängliga för att fästa rullen. Vissa spön kommer att ha ringar som går över rullfoten (se rullen diagrammet nedan för att se en rullfot). De flesta spön har någon form av mekanism som skruvas antingen upp eller ner på foten av rullen för att hålla den på plats.

 

fiskespositt

Krokhållare: Även kallad Keeper Ring. Denna lilla ringen är en stor bekvämlighet, eftersom det ger dig en plats att ha din krok så att du inte krokar dig själv när du är på resande fot.

Butt: Detta är den tjocka delen av ditt spö närmast handtaget.

Spöholk: Om du har ett spö som är uppdelat i 2 delar eller mer, är spöholken skarven där delarna av spöet sätts ihop. Se nedan för en närbild av hur spöholkar ser ut.

male och female Ferrule

Botten Ögla: Detta är ringen närmast handtagsänden av ditt spö. Det ligger på den tjockaste delen av spöet (butt), det är därför de kallas för botten ögla.

Spöringar: Detta är ringarna som du ser gå hela vägen ner längs spöet, dem guidar linan ner för spöet till spetsen. Antalet, avståndet och storleken på ringarna kommer att bero på den typ av spö som används. Men, generellt sett, ju fler ringar desto bättre. Ett högre kvalitets spö kommer att ha minst en ring för varje fot av dess längd (dvs ett sex fots spö bör ha minst 6 ringar).

Lindning: Dessa lindningar är hur ringarna sitter fast i spöet. Det är i grunden en tråd som blir lindad runt foten av ringen, och därefter målas över med en typ av blank emalj som skydd.

 

Windins

Topp: Detta är den översta delen av spöet, den tunnaste och mest flexibla delen, närmast toppöglan.

Toppögla: Detta är öglan på den yttersta spetsen av ditt fiskespö, det är också den minsta, och sannolikt den viktigaste. Detta är den ögla som du är mest sannolik att bryta, när du inte tittar. Den gillar att fastna i bildörrar och liknande. Se bild nedan.

tip top fiskespöTänka påAtt lära sig ny terminologi kan vara något av en börda. Men, att lära sig det här är viktigt: att känna till redskapens namn och syfte hjälper dig att jämföra alternativ när du är redo att köpa din första fiske utrustning, och gör det lättare att få svar på dina frågor när du behöver hjälp (eftersom folk kommer att förstå vad du pratar om).

Innan vi går vidare, så finns det en till term du kan höra talas om när du försöker hitta rätt spö och denna term är Aktion.

rodactions

Aktion: Aktionen hos ett spö hänvisar till flexibiliteten på spöet. Aktionen hos ett spö beskriver hur mycket och var ett spö böjer sig när det är ”belastat” (böjt). Det finns tre standard aktioner:

Snabb Aktion: Denna typ av spö är generellt styvt, och de mesta av böjningen händer vid ytterst spetsen av spöet.

Medium/Lagom Aktion: Detta spöet böjer sig lite djupare, så det är flexibelt i spetsen och i mitten av spöet.

Långsam Action: Detta spö är det mest flexibla, det böjer sig väl in i rotändan av spöet.

Vilken typ av aktion du behöver beror på vad du planerar att göra med det; vilken typ av fisk du inriktar dig på och vilken fisketeknik du planerar att använda.

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!