Fiskerullen: Typer av Fiskerullar

Den nästa viktiga delen av ditt fiskeset är din rulle. Det finns två kategorier av rullar; spinnrullar och flugrullar. Flugrullar är för flugfiske och flugfiske är ett helt annat vidunder. Så låt oss för tillfället hålla oss till spinnrullar.

Det finns 3 typer av rullar:

Inkapslad: Denna typ av rulle har en inkapslad spole. Alla viktiga delar finnss inne under framkapseln. Linan kommer ut ur ett litet hål i locket. Du ser en hel del set avsedda för barn som innehåller denna typ av rulle, eftersom det är den enklaste att använda. Om du vill använda en inkapslad rulle trycker du på knappen på baksidan av rullen under din framåt rörelse. Linan rusar ut och när du släpper knappen stannar linan. Det är mycket lätt att få kläm på denna rulle, men du offrar en hel del precision och avstånd.Multiplikator: Detta är det förmodligen den svåraste rullen att bemästra, eftersom spolen snurrar när du kastar. Spolen måste hållas under kontroll så att den inte förvandlas till ett otäckt fågelbo av lina. Den fungerar bra med tyngre linor och beten, och anses vara mycket exakt. Men, eftersom det kan ta ett tag att bemästra kastning med denna typ av rulle, tenderar de att endast användas av erfarna fiskare.

Haspel: Detta är den mest populära typen av rulle, den har en konstruktion med öppen spole, den är lättare att använda än en multirulle och mer exakt än en inkapslad. Den är mångsidig. Den har stor linkapacitet (klarar en rejäl mängd lina) och du kan oftast köpa en med en extra spole, vilket gör det lätt att byta ut din lina ute på vattnet. Även om det inte fungerar lika bra med en tyngre lina (9 kg +) krävs.

Spinner

Det finns en till term som du kommer att stöta på gällande rullar som du absolut måste förstå, och det är:

Broms: Detta är mekanismen som gör det möjligt att ställa in hur mycket motstånd en fisk möter när det drar i linan. Ju hårdare du ställer bromsen, desto mer motstånd känner fisken. Du vill ställa in motståndet hårt nog att trötta ut din fisk, men inte så hårt att linan blir överbelastad eller går av.

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!