Mina topp 5 krokar för Öringfiske

Jag minns när jag fick mitt första fiskespö och min första fiskelåda, fiskehåv, och självklart min första fisk. Sen dess har mitt intresse bara växt. Eventuellt fyllde jag den där första fiskelådan, och sedan en annan, och ytterligare en till. Sedan började jag bära betesaskar i en ryggsäck men även den fick slut på utrymme. Jag erkänner att jag sällan använde mer än hälften utav allting som fanns i däri, men jag gillade att känna mig förberedd.

Ju mer jag tänkte på det desto mer insåg jag snart att jag bara hade en liten handfull med beten för öring jag faktiskt använde.

Topp 5 Beten för Öringfiske

1. Panther Martin.
2. Rapala Original Floater.
3. Wooly Bugger.
4. Mepps Aglia.
5. Worden’s Flatfish.Topp 5 ”Worden’s Flatfish”

Det här är ett utav de första beten jag fiskade med. Det har alltid varit min pappas favorit och då, när det var han som gjorde i ordning linan, var den här vad han vanligtvis valde. De har fångat många öringar så väl som abborre och andra fiskar. Anledningen till att den ligger på sista plats är för att den är knepig att fiska med. De är oftast för lättviktiga för att kasta ut utan en extra vikt, men har en tendens att “rulla” istället för att guppa ifall man väljer att sätta på en extra vikt. Bästa sättet att göra detta är att fästa spöringar en bra bit ovanför betet. De här betena är som bäst vid trollingfiske. De kan placeras djupt med vikter, men oftast har jag störst tur när jag trollar dem långsamt över ytan, snabbt nog för att de ska “studsa”. Att få napp vid ytan är oslagbart.

När det gäller mina favoritfärger och storlekar så går jag med Grodmönstrad 3,80 cm. Alternativt vore samma storlek helt i guld.

FlatfiskeTopp 4 “Mepps Aglia”

B1S Aglia beten från Repp’s kan mycket väl vara de bästa spinnarna för öring i världen. Bladen roterar även vid långsam indragning och deras kompakta design tillåter långa kast för fiskare vid vattenkanten. När jag trollar finner jag att de tenderar att åka uppåt i vattnet och behöver använda vikter för att de ska kunna fiskas med effektivt (till skillnad från “Worden’s Flatfish” är spinnare väldigt ineffektiva vid ytan – bladen vägrar att snurra). Testa dessa tipsen för spinnare för att fiska ännu mer effektivt.

När det kommer till färg och storlek så är min favoritfärg originalmodellen,med en bar gyllene sked. Alternativet skulle vara samma med en bar silver sked. När det kommer till storlek skulle jag först gå för 3,5 gram. I de flesta omständigheterna är det den bästa storleken och vikten. I större eller snabbare vatten är nog 7 gram bättre. I glasklart vatten skulle jag förmodligen gå ner till 1,7 gram.

 Mepps Aglia SpinnerTopp 3 “Wooly Bugger”

Den Wooly Bugger jag syftar på är en “pärlhuvud” version. Guldpärlorna lägger till vikt och lite extra glans.

Så jag håller med om att det här är det udda betet i den här listan, men den är något man måste äga oavsett. Att fiska med en av dessa på ett spinnspö kräver lite mer förberedelser än med ett flugfiskespö, men det kan göras, och om det görs ordentligt är det synnerligen effektivt. Det vanligaste sättet är att fästa ett genomskinligt flöte ovanför flugan. Flötet har två syften; det är både din vikt och indikerar när du fått napp. I de flesta fall fäster jag ett flöte omkring en meter ovanför flugan. Ju längre ifrån flugan flötet sitter desto mer naturligt kommer det se ut. Den här uppsättningen kan användas för att meta eller kastas och dra in. Kom ihåg att flugan inte har någon egen rörelse, så det kommer hjälpa dig att variera farten du drar in den i och ge flugan ett ryck för att få den att bli mer levande. När flötet tar ett dopp, tja du vet vad det betyder.

När det kommer till färg skulle jag säga att olivfärgad är min favorit, tätt följd utav svart och brun. Om de här färgerna är för simpla för dig finns det en chans att du kan hitta Wooly Bugger i allt från chartreuse till en brunröd färg (jag kan dock inte säga mycket för hur bra de färgerna fångar fisk). Och i storlek skulle jag mestadels säga #6 och #8.

wooly bugger olive

Topp 2 “Rapala Original Floater”

Det gör nästan ont att sätta Rapala Original Floater på andra plats. Om den här listan tog alla fiskarter i beräkning skulle den nog mycket väl ta första plats, men när det kommer till öring så tar han andra. De här betena kan fiskas med på fler sätt än jag kan räkna. De är ganska lätta, men kastas enkelt med ett simpelt upplägg för öring. När det här betet dras in drar jag i en jämn fart och ibland rycker spöt mot flötet för att göra linan lite lös. Detta kommer ge Rapala ett uppehåll att bara flyta ett ögonblick i vattnet. Oftast är det den pausen som en efterföljande jägare letar efter för att nappa. Tilläggningsvist så visar de här betena sig vara väldigt effektiva på änden av vilken trollingfiske-uppsättning som helst.

Favoritmodell: F7. (F:et står för “Flytning”, 7:an är storlek)

Favoritfärg: Rängbådsfärgad öring. Alternativt guld (svart guld, guld mage)

Rapala Original Floater

Topp 1 “Panther Martin”

Mer specifikt, Panther Martin spinnare (de är kända för deras spinnare men gör även en uppsättning av andra beten numera). Jag älskar det här betet! Faktiskt så har jag en ganska kostsam spinnare-uppsättning som jag har tillägnat just det här betet; den tas aldrig av (förutom för att möjligtvis ändra till en annan storlek). Jag skulle säga att 80% av gångerna jag testar ett nytt fiske-område för öring så använder jag det här betet först. I min bok är det här det bästa och mest mångsidiga öringbetet som någonsin gjorts.

Vad jag gillar med det:

  • “Genom bladet”-designen är den mest pålitliga i min erfarenhet
  • De stora bladen flyttar mycket vatten, du kan känna tydliga rörelser från det roterande bladet upp genom ditt spö. På så sätt vet du att betet faktiskt fungerar
  • Den kompakta designen tillåter en fantastisk radie att kasta i och tillåter betet att fungera i djupa strömmar
  • Kan trollas med utan extra vikt
  • De fångar alla typer av fiskar
  • De har praktiskt taget fungerat överallt där jag har använt dem
  • De är rätt billiga

Favoritfärg: Black kropp med gröna prickar (gula prickar fungerar också) med ett guld blad. Alternativt en gul kropp med röda prickar och ett silver blad.

Favoritstorlek: Även här är 3,5 gram min favorit.

panther martin öring

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!