Fiske med levande bete

Hej allihopa, idag ska vi prata om fiske med levande bete, fiske med bete kan vara enkel eller det kan vara komplicerat. Personligen föredrar jag enkelt. Om tanken på hantering maskar stör dig, bör du gå direkt till fiskelures.se butik och köpa artificiella maskar.

Maskar

Maskar kan svepas ner i sjöar och vattendrag under ett starkt regn eller en storm. De är en välsmakande proteinrik godbit för de flesta fiskar, och de flesta fiskar skulle vara glada att mumsa på en om de föreligger möjlighet.

Mask på fiskelures.se

Fånga Mask

Leta efter maskar i parker, din trädgård eller på din fiskeplats. Ett bra tillfälle att samla maskar på är efter det regnat:  du kan då plocka dem från gatan eller gräs. Om du letar efter maskar på natten, skall du använda ett linsskydd på ficklampan (gult eller rött), eftersom maskar är mycket känsliga för starkt ljus och kommer att försöka gräva ner sig i marken. En bit färgad plast fungerar bra.

När du ser en mask på marken, kommer den nästan alltid vara endast delvis exponerad. Ta tag i den delen av masken som är närmast marken. Försök inte att ta tag i huvudet. Håll fast vid den, men krama inte ihjäl den. Ha lite tålamod och låt masken börja krympa ihop innan du långsamt (och försiktigt) drar ut den ur sitt hål medan du vrider för att göra det lättare.

Vårda Maskar

För att hålla dina maskar livliga, så håller du dem borta från värme, ljus och vibrationer. Försök att återskapa deras naturliga miljö: svalt och mörkt. De gillar fukt, men ska inte dränka dem. beteslådor för maskar kan köpas i fiskebutiker ”fiskelures.se”, men du kan enkelt förvara dem i en gammal kaffe burk så länge du perforerar toppen så att de kan andas.

Kroka Maskar

Det finns flera sätt att kroka en mask. För små fiskar kan du klippa en mask i bitar och trä bitar på en liten krok. Stora maskar kan hakas genom kragen en gång, eller om det är en riktigt stor mask kan den krokas genom kroppen ett par gånger. Var noga med att begrava kroken och hullingen i masken, för att undvika att masken glider av. Små maskar kan behandlas på samma sätt som mask bitar; kroka flera på samma krok.

Även kallade larver, maggots är ett suveränt bete för vitfisk som braxen. larver har ett dåligt rykte bland icke-sportfiskare. Men, du bör veta att fluglarver är en av de renaste betena tillgängliga. Fluglarver som köps i USA är larv formen av spyfluga. Precis som maskar kan de fånga nästan all sötvattenfisk.

Mask i krok Mask i krok

Fånga Maggots  

Hmmm. Sanitära som de må vara, så lämnar jag maggot avel / fångst till proffs. Gör dig själv en tjänst och köp dessa på fiskebutik. De kommer i en liten frigolitbehållare, precis som maskar.

Maggots

Vårda Maggots

Att vårda larver är lätt. Förvara dem svalt och ur solen medan du fiskar. Du kan spara dem som blir över i kylskåpet. Kylan kommer att göra dem inaktiva och de bör hålla i en vecka eller två.

Kroka Maggots

På grund av sin ringa storlek, är larver mycket lättare att kroka på en liten krok. Detta är ett bra sätt att fiska eftersom du kan dölja hela kroken inuti betet. Du kan också sätta flera maggots på en krok genom att sticka dem i mitten. Se till att dölja änden av kroken inuti denna rigg också, för bästa resultat.

Kroka Maggots

Gräshoppor och syrsor

Gräshoppor är ett utmärkt bete för sommar fiske, och de kan vara roliga att fånga. Barn i synnerhet, kan ha roligt genom att försöka fånga dessa åt dig.

grasshoppare

Fånga Gräshoppor

Gräshoppor och syrsor kan fångas i nästan alla gräsfält, med bara händer, en hatt, keps eller ett litet nät. Du kan också göra en gräshopps fälla genom att lägga ut lite vit bröd på gräset och täcka det med en bit kartong, tyg eller tidning. Låt stå över natten och lyft försiktigt locket på morgonen för att samla ihop dina gräshoppor.

Fånga Gräshoppor

Vårda Gräshoppor

Gräshoppor är lätta att transportera. Förvara dem i en kaffeburk, en butiksköpt beteslåda eller en vattenflaska. Fördelen med att använda en vattenflaska är att du kan skaka ut en åt gången. Var noga med att sticka några små lufthål i flaskan.

Kroka Gräshoppor

Du behöver använda fine wire krokar till gräshoppor. Du kan kroka dem direkt bakom huvudet genom kragen, eller om du vill att de ska räcka längre kan du undvika att kroka dem helt och hållet; Använd en tunn tråd och vira den runt spetsen av kroken, sen virar du den mycket försiktigt runt kroppen av gräshoppan. Ett litet gummiband fungerar också.

Kroka Gräshoppor

Elritsa

Elritsa är en liten betesfisk som vanligtvis finns i sötvatten. De är utmärkta beten, så länge de är livliga.

Elritsa

Fånga Elritsa

Om du vill fånga dina egna, har du ett flertal alternativ. Var bara noga med att kontrollera så att metoden är laglig i ditt område.

Du kan fånga Elritsa med ett kastnät. Om det inte fungerar, använd ett större nät och lägg ner i grunt vatten. Placera några små bitar bröd eller hundmats bitar på nätet och lyft det rakt upp för att fånga småfisk när dem simmar över nätet. De säljs också kommersiellt tillgängliga minnow-fällor i fiskebutiker.

Fånga Elritsa

Vårda Elritsa

Elritsa behöver svalt, rent, syrerikt icke-klorerat vatten. Investera i en av dessa beteshinkar med en batteridriven luftpump. Håll den borta från solen. Om det  är en mycket varm dag, kan du sätta hela hinken i din kyl tillsammans med lite is för att hålla vattentemperaturen bekväm.

Kroka Elritsa

Var du krokar en elritsa beror på hur du planerar att fiska med den. Om du ska använda ett flöte, krokar du elritsan genom ryggen, var noga med att inte skada ryggraden annars kan du döda eller förlama betesfisken. Om du ska göra det möjligt för elritsan att simma runt fritt utan vikter, för maximalt levande betesbeteende, kroka den genom svansen. Om du ska kasta och veva in eller trolla med den (dra den bakom båten) haka då fast den genom läpparna.

Det finns andra levande beten att du kan använda som blodiglar, en del människor även använda grodor. Kan du göra en bra fiske knut? kolla på den här Två knutar absolut du behöver veta.

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!