Betestillbehör: Alla grejer i den andra änden av ditt spö

Nu när du förstår spö och rulle, är det dags att lära sig vad som försigår i andra änden av din lina.

Betestillbehör:

krok, sänke, lekande, flöten, drag och annat tackel som kan fästas i änden av din lina.

Lina: Detta är mängden tråd som är på din rulle. Vars ände i slutändan är fäst till någon form av krok eller drag. Det finns bara några stycken grundläggande typer av lina. Dessa inkluderar flätad, nylon eller Dacron, och monofilament och fluglina (för flugfiske). För våra syften, kommer monofilament lina att duga fint. Lina finns i flera styrkor. Styrkan på en lina är noterat på spolen som pound test. De mest användbara styrkor för sötvatten fiske är 1.8, 2.7, 3.6 och 4.5 kilogram styrkor.

Fiskelina

Kilogram Test:

Styrkan på en lina, mätt i hur mycket vikt en lina tål innan det går sönder. Spolen illustrerar detta med det brittiska märket ”#”. Till exempel, 4 # test.

Flöten:

Kallas även ”dobbar”. Dessa kan vara gjorda av ihålig plast, balsaträ eller frigolit. De är utformade för att flyta, och att hänga ditt bete ovanför botten. När du använder ett flöte, vill du använda det minsta du kan. Det bör naturligtvis flyta, men det bör inte krävas en ubåt för att få det att sjunka heller. Flötet bör också stå upprätt i vattnet, detta kan åstadkommas med hjälp av sänken.

Flöten: Kallas även ”dobbar”

Flöten: Kallas även ”dobbar”

Sänken:

Detta är vikter som du ansluter till din lina. Traditionellt så är dessa gjorda av bly, men på senare tid har miljövänliga alternativ blivit tillgängliga: tenn, stål, vismut och volfram-nickellegering. Dessa nya icke-giftiga sänken tenderar att vara något dyrare än de i bly, men de är bättre för vilda djur och för dig.

pyramid sänken

Pyramid sänken & Ägg sänken.

Krokar:

Du känner antagligen till vad detta är, men för säkerhets skull .. Dessa är krökta bitar av stål med en vass spets i ena änden (för att kroka fisk) och ett krökt öga på den andra (för att fästa linan). De finns i många olika storlekar och varianter och dem måste vara vassa för att utföra sitt jobb.

Krokar

Krokar delar

Kullagerlekande:

Detta används mellan linan och din tafs. Det hindrar din lina från att vrida sig, eftersom det gör det möjligt för tafsen att snurra oförhindrat. tafsen är en kortare del av lina där kroken är bunden.

Kullagerlekande: Detta används mellan linan och din tafs.


Trevägslekande:

Dessa är speciella lekanden som används för att skapa vissa typer av riggar. De tillåter dig att lägga till två tafsar på en lina. Titta den här produkt här

trevägslekande

Beteslås:

Detta är bara ett lekande med ett lås fäst vid en ände. Låset gör det enkelt att byta ut ditt bete, men den extra hårdvaran kan skrämma bort en del fisk.

Beteslås

Fjäderring:

Dessa är fäste till vissa beten, många beten har dem, men dem kan också köpas extra. Linan är bunden till ringen, i stället för direkt på ditt bete. Fjäderringar, som fäste kan ge rörelse till några av dina drag. Fjäderringar är också starkare än lås.

Fjäderring

 

Hakar:

Dessa medföljer på samma sätt som en fjäderring, mellan betet och linan. Dem ger rörelse till drag, och gör det mycket lättare att byta ut dina beten.

I nästa inlägg kommer vi att diskutera olika typer av bete som passar på slutet av din krok.

I nästa inlägg kommer vi att diskutera olika typer av bete som passar på slutet av din krok. Läs mer om mina Topp 5 beten för öringfiske.

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!