De Bästa Fiskespöna För Vandring

fiske-backpackNågot av de bästa öringsfisket jag någonsin haft har varit på vandringsutflykter. Jag har haft dagar där jag fångat och släppt tillbaka väl över 30 öringar på en eftermiddag efter att ha krokat en på nästan varje kast. Jag har haft tältutflykter där vi fångat flera 50cm och uppåt strupsnittsöringar från strandkanten på simpelt tackel vilket vi sedan  tillagat på lägerelden. En helg lovade jag min grupp att jag inte skulle äta någonting som inte tillhandahölls av naturen, och hade sedan en väldigt anständig måltid bestående utav öring och vilda kantareller. Men bäst av allt var en 3 kilos röding som jag fångade i en ravin på spåret i en vattenkälla som inte var mycket större än ett badkar. Möjligheten till sådana upplevelser innebär att jag i stort sett aldrig ger mig ut på en vandring utan ett fiskespö.

Men, precis som med resten av din ryggsäck så är varje gram avgörande. Oavsett om du bara vill ödsla tid en eftermiddag eller om du ska försöka mätta en grupp människor så är det viktigt att välja ett spö som är såväl lättpackat samt fungerar för kvalitetsfiske.

Antalet Delar

Detta är troligtvis prio ett. Ju fler delar ditt spö kan delas till, desto lättare blir det att packa och resa med. Det enda som är mer frustrerande än att ha ditt överdimensionerade fiskespö fastsatt på utsidan av ditt packning så att den fastnar i varje trädgren du går under, är att trassla fast ditt spö i en gren så att det knäcks.

De flesta spön är antingen en eller två delade. Om du inte vill bära ditt spö i handen hela dagen (vilket du inte vill!), så är endelat uteslutet. Tvådelat är ett tänkbart alternativ; men du kommer sannolikt att behöva välja en kortare spölängd för att säkerställa att de två halvorna passar i din väska utan sticka ut genom toppen av den.

Fyra delar är det optimala. Ett fyrdelat spö ger dig den bästa kombinationen av pack-förmåga och funktion. Det kan med enkelhet delas och förvaras i din packning utan bekymmer med trassel och överhängande grenar när du vandrar genom skogen. Du kommer sannolikt att spendera lite mer pengar på ett fyrdelat spö, men enkelheten att bära det med sig gör det väl värt det.

köp det i vår butik

köp det i vår butik

Ett annat alternativ är teleskopspön. Dem tar definitivt upp minst packningsutrymme, men sättet de tillverkas på uppoffrar en stor mängd prestanda. Om du behöver det absolut minsta spöet när det kommer till packningsutrymme så är teleskopspö svaret, men om ett fyrdelat spö får plats i det utrymme du har, rekommenderar jag starkt att du undviker ett teleskopspö. Teleskopspön tenderar också att vara tyngre än nedmonterade spön.

Längd

long-rod

Detta är lite utav en avvägning, längre spön tar upp mer utrymme i din packning och väger vanligtvis lite mer, men detta kan lätt kompenseras genom att du väljer ett fyrdelat spö.

Den stora fördelen med ett längre fiskespö är kastlängd. Ju längre ett spö är, desto mer hävkraft har du och desto mer energi lagras i spöet, därmed kommer du kasta längre. Eftersom nästan allt ditt fiske på resande fot kommer vara från kanten så kan detta verkligen vara en gigantisk fördel. Om du bara fiskar små vikar och dammar, är den extra kastlängden från det längre spöet inte särskilt nödvändig, men för alpina sjöar kan det vara skillnaden mellan att nå fisken och inte nå fisken.

Ett spö mellan 6’6 ”och 7’6″ är bäst. Med ett fyrdelat system kommer även ett 7’6” spö att kunna brytas ner i mycket hanterbara sektioner som kommer vara mindre än 60 cm långa, vilket lätt kan packas eller spännas fast på utsidan av din packning. Skillnaden i vikt på den längre staven kommer vara mindre 30 gram.

Spinnspö vs. Kastspö

kastspö vrs spinnspöValet är enkelt. Skaffa ett spinnspö. Benämningarna ”spinnspö” och ”kastspö” har bara betydelse för vilken typ av rulle du kommer använda , inte vad du använder spöet till. Så vitt jag vet så finns det inte ens några resekastspön ute på marknaden.

Ett spinnspö med tillhörande rulle är rätt val för jobbet med tanke på betesvikten du kommer att använda. De mesta fisket på resande fot kommer innebära fiske med lättviktsbeten, Så som till exempel spinnare och skedar, som du också kommer kunna kasta mycket mera fritt med ett spinnspö samt rulle.

Om du handlar online, kommer spöet benämnas med antingen multi eller spinn, så det finns ingen anledning att oroa dig. Om du köper spöet i en butik så är det enklaste sättet att se skillnad mellan de två typerna genom ”öglan” närmast spöets handtag eller rullfäste. Spinnspön har en relativt stor första ögla (~ 2,5cm); medan multispön har en mycket mindre första ögla (~ 1cm). Skillnaden i öglans storlek har en praktisk anledning relaterad till hur linan spolas ut från rullen när man kastar.

Glasfiber vs Grafit

Det här är också en relativ självklarhet. Grafitspön är lättare och känsligare än glasfiber och har generellt sett överlägsen kastningsförmåga. Glasfiberspön tenderar att vara lite styvare än grafitspön, men sålänge du inte planerar att använda spöet som en vandringskäpp så bör detta inte spela någon roll.

Skillnaden i pris bör inte vara särskilt stor heller. Grafitspön brukade vara dyrare än glasfiber, men de är ganska kostnadseffektiva nu. Alla högkvalitets backpacking och resespön, liksom fiskespön i allmänhet tillverkas av grafit.

Mina rekommendationer:

  • Fyra delar
  • 6’6″ till 7’6″ i längd
  • Spinnspö
  • Grafit

Jag Vill Höra Från Dig!

Jag skulle verkligen vilja ha din feedback. Om du har några frågor, lämna dem i kommentarsrutan nedanför. Jag hjälper gladeligen! Om du finner denna artikel hjälpsam, gör mig en tjänst och Dela den genom att använda Facebook eller Twitter länkarna längst upp på sidan. Ännu bättre, om det här har hjälpt dig att fånga lite fisk nyligen, skicka mig en bild genom att använda ‘Skapa Inlägg’ länken som finns vid toppen av sidan och jag kommer presentera dig och din fångst i en uppkommande post! Tack så mycket!